top of page

Medisin mot kjøpepress?

Ekko på NRK radio P1 forteller i dag om barnearbeid og rovdrift på naturressursene gjennom gruvedriften i Kongo. Med skrekk får jeg greie på at jeg ikke kan være sikker på at Macen jeg nå skriver på er fri for kobolt som bidrar til dette. Heldigvis har jeg ikke elbil som trenger mineraler fra slike gruver!

Det er smertefullt å vite at det jeg automatisk gjør, er med på å skade andre mennesker og naturen.

Sånn er det med så mye annet vi har rundt oss, ikke bare Macer, hører jeg en stemme i meg si. Så da er det ikke så farlig?

Jo, det er det! Jeg vil ikke at det skal være slik! Men det er det!

Er du også en av de som synes det er utfordrende å klare å velge ut fra hjertet, er dratt med i forbrukssamfunnet og føler et ubehag ved det, har barn som roper etter en nytt iPhone eller nettbrett til jul?

Her er et verktøy som kan hjelpe - medisin mot kjøpepress

Under er noe du kan si til barna dine og deg selv om du kjenner at du «må» ha en ny telefon eller annen tilsvarende elektronikk, men kjenner innerst inne at du kanskje egentlig ikke trenger det.

Å ja -så du ønsker deg ny iPhone eller nettbrett til jul?

Du, vet du hva- vi vet ikke om barn jobber som slaver i forferdelige gruver for å skaffe et mineral som må til for å lage den telefonen. Vi skal ikke kjøpe ting som kanskje skader barn i andre land. Vi ser etter en brukt, og tenker en gang til på om vi virkelig trenger den.

Ofte hogges det ned regnskog for å få tak i disse mineralene. Den vokser ikke opp igjen. Den blir faktisk borte. Kjenn pusten din. Er det ikke deilig å kjenne at du puster sunn og frisk luft? Visste du at hver gang du puster, så trekker du inn oksygen som det er stor sjans for at en gang har vært regnskog? Regnskogen er med på å lage atmosfæren vår og luften den lager i bladene sine puster vi inn, blir endel av kroppen vår og gir energi til å for eksempel spille håndball. Vi skal ikke kjøpe ting som ødelegger det som gir oss luften vi puster i. Det er så godt å puste, så da er det godt å ta vare på regnskogen.

Hør gjerne på mindfullness meditasjonen (HER) jeg har laget sammen med barna for å styrke opplevelsen av denne sammenhengen. Be barna om å holde pusten, og sjekk hvor lenge de klarer å holde den - det vil si hvor lenge de kan klare seg uten oksygen som skogene og havet vårt produserer.

Håper det virker - send meg gjerne en mail og fortell hvordan det går!


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
bottom of page