top of page

Det er lett og godt å velge miljøvennlig

Alt henger sammen. Vi lever på samme jordklode. Det er godt og lett å bidra til et godt miljø for oss selv og resten av naturen. Slik kan du gjøre det.

Sett av tid til å takke og å reflektere over at alt henger sammen. Det gjør det lett og gledelig å velge miljøvennlig. Det gir indre ro, opplevelse av samhold og solidaritet, mer takknemlighet og glede i livet og følelsen av å høre til i naturen.

For eksempel slik som dette før du vurderer om du skal kjøpe ny mobiltelefon til jul eller om du kan bruke mobilen mindre, passe litt bedre på den du allerede har, kjøpe brukt eller betale litt ekstra for å reparere:

Takk Takk til de som fant opp og har videreutviklet mobiltelefonen og tiden dere har brukt på dette, så jeg lett kan holde kontakten med folk jeg er glad i på en rimelig måte. Takk til dere som bruker tiden deres på å stå på slitsomme kjøpesenter og gjøre de tilgjengelig. Takk til alle dere som på en eller annen måte har vært involvert i transporten fra produsenten - hvor nå enn på kloden det er- og til butikken. Til alle dere som vedlikeholder mobilmastene i Norge - ja i hele verden så jeg har kunnet snakke fra utlandet.

Jeg er lei meg for de CO2 utslippene vi slipper ut som et følge av denne transporten, og de negative effektene det har på kiimaet, de ekstra ødeleggelsen mange får på hus og biler som følge av økt nedbør.

Takk til mødrene til dere som har jobbet med å lage eller selge mobiltelefonene- de som har født dere og familien som har gitt dere støtte i oppveksten så dere har fått pågangsmot til å bidra i samfunnet.

Takk til jorda som har næret dere med mat - planter og dyr- rent vann og friskt luft - så dere har fått kraft og kropper så dere kan gjøre denne jobben. Takk også for de ressursene som brukes for å lage selve telefonen - plast fra oljen og viktige mineraler.

Tilgi oss for de skadene vi gjør på jordsmonnet, avrenning, de forurensninger og forgiftninger på insekter fra sprøytemidlene i matproduksjonen, og for plasten som havner på avveie i havet. Beklager den lidelsen vi påfører mange domestiserte dyr for å få denne maten, særlig kyllinger som lever hundrevis i samme store bygning, For de skadene vi gjør på villaksen for å produsere oppdrettslaks. Jeg ber om at vi finner måter å produsere mat på som tar bedre vare på miljøet.

Jeg er lei meg for at vi hogger ned store områder med regnskog som ikke vokser opp igjen, for å få tak i de mineralene som trengs for å lage mobiltelefoner.

Takk til dere barn som jobber i gruvene der mineralene finnes, og jeg er lei meg for om dere er noen av de som jobber tilsvarende slaver og får helsa ødelagt. Jeg er skrekkelig Ikke minst nesten uutholdelig lei meg over å tenke på dere kvinner som kanskje blir lemlestet i krigen for å tjene mest mulig penger på å utvinne disse mineralene.

Jeg er fryktelig lei meg for at det er slik, og ber om at leverandørene av telefonene sikrer seg om at verken barnearbeid, skog ødeleggelse eller lemlesting finner sted for noe av innholdet i telefonene.

Jeg beklager også til alle dere som har følt dere mindre verdt fordi jeg oftere enn jeg egentlig trenger sjekker telefonen og er tilgjengelig for andre, som ikke er tilstede. På møter, hjemme og når vi treffes for å bare ha det hyggelig sammen.

Alt henger sammen. Vi lever på samme jordklode. Det er godt og lett å bidra til et godt miljø for oss selv og resten av naturen. Vurder om du trenger en ny telefon til jul. Bruk mobilen mindre, kjøp brukt og betal litt ekstra for å reparere. Sett av tid til å takke og å reflektere over at alt henger sammen. Det gjør det lett og gledelig å velge miljøvennlig. Det gir indre ro, mer samhold og solidaritet, større takknemlighet og glede og følelsen av å høre til.

Mer verktøy finner du HER


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
bottom of page