Tips til vind meditasjon som gir overskudd


Godt nytt år! Jeg har lagt ut en ny meditasjon på verktøy siden min. Sjekk den gjerne ut! Det er en meditasjon på vind og som kan bidra til mer vitalitet. Den ble til på første nyttårsdag da jeg tok meg en tur i skogen i den kraftige vinden.

Les historien under - der finner du også et konkret tips til hvordan vi kan bidra til å skape en sosial atmosfære som vi liker gjennom å velge hvilken «vind» vi blåser med stemmen vår.

Vinden skaper nerveimpulser i kroppen

Det blåste fortsatt temmelig kraftig da jeg tok meg en tur i skogen første nyttårsdag. Jeg delvis svimet avgårde etter en natt som var litt kortere enn vanlig! Det er vel ikke nødvendig å svime av den grunn, tenkte jeg og begynte heller å meditere på lyden av vinden.

Intensiteten i vinden var høy. Plutselig suste det sterkt i furu trærne til venstre, snart i granene til høyre. En liten bris strøk over kinnet mitt.

Men, hva er det egentlig jeg hører? Jeg mener, jeg hører vinden suse der ute i trærne, men ørene mine, høresanseorganet mitt, sitter på hodet mitt og jeg har ingen mikrofon der ute. Lydene jeg hører kan jeg jo bare høre fordi de treffer ørene mine. Altså, lydbølgene som skapes fra grenene som beveger seg går inn i øregangen, får trommehinna til å vibrere, sender så bølgene videre til hammeren, ambolten og stigbøylen. Og så inn i sneglehus gangene der tusenvis av nerveceller sitter klare med sine små hår og forvandler trykkbølgene til elektriske nerveimpulser. Disse sendes til sentralnervesystemet og videre ut i kroppen. De forvandler altså trykkbølger til en hørbar lyd for meg med informasjon om avstand og hvilket treslag som vinden suser i. Så, lyden av vinden «der ute» foregår egentlig inne i min egen kropp?? Jeg kjente etter i kroppen hva den gjorde videre med meg.

Vinden og kroppen kan ikke skilles fra hverandre

Noen lyder av de mest intense susene ga meg følelsen av å være aktivert. Andre, ja mesteparten, ga meg følelsen av ro og trygghet. Så vinden blir absorbert i kroppen min og blir også til kroppsfølelser? Hm. Vind lydene går inn i kroppen min om jeg fokuserer på dem eller ikke. Jeg må jo ikke aktivt bestemme om jeg skal høre - eller - noe ganger må jeg jo faktisk det!! Kan jeg bestemme hvilke lyder som skal inn i kroppen?? Ok - nok om det!!

Jeg er altså ikke alene med vinden i trærne der ute. Vinden og kroppen min kan faktisk ikke skilles fra hverandre. Det var en underlig tanke. Et faktum, faktisk. Et slag fellesskap! Herlig! Jeg fikk lyst til å danse, men stanset meg selv brått: Tenk om det kommer noen og ser meg og synes jeg er teit? Tenk om de blir brydd og føler de må gå en annen vei? (det er vel ikke så mange som danser i skogen!) Jeg nølte, men flyttet oppmerksomheten min til lyden av vinden i stedet for lyden av disse tankene.

Vinden, den dømmer ikke uansett om jeg danser eller ei. Den berører meg på innsiden med gode følelser uansett. Det var trygt å vite!

Danser med vinden - danser med ord

Vinden suste gjennom grenene og trærne svaiet. Jeg tok det inn over meg at disse lydene var vinden som var inne i kroppen min. Følelsene av trygghet og vitalitet og glede vokste frem. Det var ingen sak å la seg rive med og føle seg fri til å danse min lille vind dans der på den lille tuen jeg stod på! Når jeg hadde en slik omsorgsfull mor i vinden som berørte meg med trygghet uansett hvordan jeg så ut! Jeg var ikke lenger bomullsør og fyllesjuk, men glad og vital.

Jasså, slo det meg. Er det slik det henger sammen! Vi mennesker påvirker hverandre med «vinder» også med det vi sier og uttrykker. Om jeg kritiserer noen høyt, så går disse lydbølgene inn i øret på vedkommende og setter sine spor. Antagelig ingen god følelse for vedkommende. Det blir vel ingen god dans av det…

Skap din egen kultur Jeg kan altså velge å si ting som hjelper andre mennesker å være trygge og glade. Hmmm… Jeg har altså til en viss grad makt over omgivelsene mine, en mulighet til å bidra til å skape det sosiale miljøet jeg har lyst på. Jeg kan være en aktiv kultur skaper.

Akkurat som lydene fra vinden gikk inn i meg og ga meg følelsen av glede og trygghet. Under har jeg forslag til fremgangsmåte for de som vil prøve seg på dette.

Verktøy

Dette var litt av en overraskelse at en tur i en vindblåst skog skulle lede til så mye!

Ble du nysgjerrig på å kjenne etter hvordan det oppleves å aktivt ta inn lydene fra vinden? Jeg har spilt inn en vindmeditasjon du kan høre på som gjør det lettere å holde fokuset. (Av og til kan det være lett å begynne å tenke på noe annet etter kort tid). Den kan du finne og spille av HER en dag du er ute i naturen og det blåser litt. Lyden av vind kan byttes ut med andre lyder du liker, for eksempel bølger og sildrende bekker.

Ble du interessert i å teste hvordan det fungerer å bruke ord og stemmen til å skape en god sosial atmosfære? Prøv for eksempel dette: Ved frokostbordet de neste 7 dagene fra og med i morgen tidlig, velg et toneleie og velg hva du sier med hensikt å skape glede om du har en litt grinete gjeng foran deg (eller noe annet som passer bedre). Se for deg at når du snakker, så går lydbølgene inn i kroppen til de du snakker til og beveger dem på innsiden og påvirker hvilke følelser de får. Husk at toneleie, hastighet og lydstyrke har mye å si, ikke bare hvilke ord du bruker.

Lykke til!

Send gjerne noen ord til meg om hvordan det har gått:)

#meditasjon #naturnærvær #mindfullness

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv